Rouwverwerking door samenzijn

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Eenieder verwerkt dit verdriet op eigen manier. Hierdoor zijn er geen vastomlijnde richtlijnen hoe dit het beste te doen of hoe lang het duurt. Toch weten we inmiddels uit ervaring dat bepaalde suggesties kunnen helpen.

Suggesties voor rouwverwerking

De volgende tips kunnen u mogelijk helpen na het verlies van een dierbare.

  • Het allerbelangrijkste is dat u de tijd neemt voor uw verdriet, dat u echt moet verwerken. Als u dat zelf niet lukt, kunt u hulp vragen aan een professional zoals een rouwconsulent of deelnemen aan gesprekken met lotgenoten.
  • Geef toe aan het verdriet en luister goed naar uzelf. Na verloop van tijd is het goed weer wat regelmaat in uw leven te brengen en langzaamaan wat te ondernemen.
  • Houd uw overleden dierbare bij u door over hem of haar te praten. Haal samen herinneringen op. Ga op zoek naar passende herdenkingsrituelen waar u zich prettig bij voelt.

Omgaan met rouw

Bijna iedereen komt ook in aanraking met het verdriet van iemand die een naaste heeft verloren. Het kan lastig zijn om daar mee om te gaan. De volgende suggesties kunnen u daar mogelijk bij helpen.

  • Houd altijd voor ogen dat eenieder op eigen wijze rouwt. Daar staat geen manier of tijdsduur voor.
  • Probeer praktische hulp te bieden, zoals koken of boodschappen doen.
  • Wees extra attent op speciale dagen zoals de sterfdag of verjaardag van de overledene of tijdens feestdagen. Op deze dagen is het gemis het grootst en het meest confronterend.
  • Blijf luisteren, ook al is het overlijden naar uw mening al best lang geleden.
  • U kunt nooit bepalen of het lang genoeg heeft geduurd. Dus geef nooit advies over 'afsluiten', 'een plekje geven' of om de persoonlijke spullen van de overledene op te ruimen.
  • Probeer zo nu en dan of u samen iets kunt ondernemen.

Samenzijn tijdens ons herinneringsconcert

Ondanks dat elk verlies verschillend wordt beleefd, is verdriet een gemeenschappelijke factor. Een moment om herinneringen te delen tijdens een sfeervol samenzijn met lotgenoten kan u daarom ook helpen bij de verwerking. Daarom verzorgen wij op woensdagavond 14 juni a.s. om 20.00 uur ons herinneringsconcert 'Door licht verbonden' in de St. Elisabethkerk te Grave. Het concert is bedoeld voor iedereen uit Grave en omstreken die in de laatste jaren een dierbare heeft verloren. Ook nabestaanden die de uitvaart van hun dierbare niet door Annora hebben laten verzorgen, zijn uiteraard van harte welkom. Op verzoek van de nabestaanden ontsteken we voor iedere overledene een kaars en noemen we diens naam. Daarnaast zullen verschillende sprekers woorden van bemoediging en troost uiten. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Stadsharmonie Grave en het koor van Brabant Zorg.

Aanmelden

Hoewel het concert in een rooms-katholieke kerk plaatsvindt, zal het over het algemeen een neutraal karakter hebben. Na afloop ontvangen we u graag voor een informeel samenzijn in het pastoraal centrum. U kunt zich tot 7 juni a.s. aanmelden.

Contact


neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.