Flinke stijging van het aantal uitvaarten van gemeentewege

Wist u dat minstens 1 op de 70 uitvaarten wordt verzorgd door een gemeente, omdat er geen nabestaanden zijn die hiervoor kunnen of willen betalen? Deze uitvaarten van gemeentewege waren oorspronkelijk bedoeld voor mensen die in eenzaamheid stierven, zonder middelen om de uitvaart te betalen. In de praktijk worden deze uitvaarten nu echter veel vaker verzorgd voor overledenen met nabestaanden die de uitvaartkosten niet kunnen of willen betalen. In het laatste geval speelt de tijd een belangrijke rol omdat een uitvaart normaal gesproken binnen zes werkdagen moet plaatsvinden.

De kosten

Na een uitvaart van gemeentewege kijkt de betreffende gemeente altijd of er een nalatenschap is waarop de kosten alsnog kunnen worden verhaald of dat de nabestaanden de kosten wel kunnen betalen. Overigens wordt het begrip 'nabestaanden' niet precies omschreven in de wet maar meestal betreft het partner, kinderen en mogelijk ook (groot)ouders, kleinkinderen en broers en zussen. Elke gemeente heeft de vrijheid om dat zelf verder te bepalen.

Bijzondere bijstand voor uitvaart

Als een overledene geen uitvaartverzekering heeft, zijn alle uitvaartkosten normaal gesproken voor diens nabestaanden. Als ze deze kosten niet kunnen opbrengen, kunnen ze mogelijk nog in aanmerking komen voor een vergoeding Bijzondere bijstand in de eigen woonplaats. Deze bijstand kan een uitvaart van gemeentewege mogelijk voorkomen.

Laatste eer

Een uitvaart van gemeentewege kent een sobere maar waardige invulling. Nabestaanden hebben geen enkele inspraak en de uitvaartverzorger volgt hierin exact de voorgeschreven regels van de gemeente. Ook wij verzorgen regelmatig deze uitvaarten. Uit respect voor de overledene zorgen wij ondanks de soberheid voor een menswaardig en eervol afscheid, waar volgens ons eenieder recht op heeft.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijke kosten van een uitvaart, zodat u goed bent voorbereid bij een eventueel overlijden? Vraag ons gerust om een indicatie, wij informeren u graag duidelijk. Op die manier voorkomt u mogelijk nare verrassingen op een moment, dat u al genoeg zorgen heeft.

Contact


neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.