De feestdagen staan weer voor de deur….

De feestdagen die in het verschiet liggen, zijn lang niet voor iedereen een groot feest en iets om naar uit te kijken. De beelden die we in kerstfilms en op tv voorgeschoteld krijgen, weerspiegelen immers niet altijd de realiteit. Niet iedereen zit nu en in de komende periode gezellig met de hele familie bij de open haard. Genoeg mensen voelen zich alleen en zijn ontzettend somber en koud vanbinnen en verlangen naar een klein beetje warmte. Dan kunnen deze dagen extra confronterend zijn.


Tradities

De komende feestdagen kennen veel tradities. Het gezellig maken van het huis met lichtjes en andere versieringen rondom de oorspronkelijk Christelijke feestdagen hoort er voor de meeste mensen wel bij. De traditie van het zetten van de kerstboom zien we wel veranderen. Vroeger had dit alles te maken met het aantrekkelijk maken om zogenaamde boomgeesten te lokken. Staat de kerstboom nu voor sfeer en gezelligheid, vroeger stond deze vooral symbool voor vruchtbaarheid en levenskracht. Daarbij dankten onze voorouders de goden met volle tafels voor hun welwillendheid. Dat verklaart wellicht onze smaakvolle en feestelijk gedekte tafels tijdens de feestdagen, hoewel we dat nu waarschijnlijk alleen maar lekker en gezellig vinden.


Brandend verlangen naar een mooi nieuw jaar!

En dan oud en nieuw. In veel plaatsen wordt dit nog gevierd met diverse vuren, net zoals vroeger. Destijds ontstoken om het oude jaar te vernietigen en de komst van het nieuwe jaar te onderstrepen. Met die vuren en met veel lawaai wilde men geesten en demonen verjagen. En eigenlijk doen we dat nog steeds. Met vuurwerk dat knalt en de hemel prachtig verlicht. En met nieuwjaarsvuren, elk jaar hoger en hoger.


Samen met dierbaren

We vieren de feestdagen dan misschien met een ietwat andere intentie dan vroeger maar het belangrijkste blijft onveranderd. Samen zijn met familie, buren of vrienden in een gezellige sfeer. Wij hopen dat u de feestdagen mag ervaren als de mooiste dagen van het jaar. Met een gezellige Kerst en met goed gevoel terugkijken op het afgelopen jaar, zonder verdriet of pijn. Mocht u onverhoopt wel een verdrietig jaar hebben gehad, dan hopen wij dat u in goed gezelschap kunt zijn. Tot slot wensen wij u een mooi en liefdevol nieuw jaar, in goede gezondheid  en met fijne mensen om u heen.

Contact


neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.