Cremeren of begraven?

Een van de vragen na het overlijden zal zijn of er wordt gekozen voor cremeren of begraven. Kent u de wens van uw dierbare of kunt u anders de keuze maken? Mogelijk dat onderstaande argumenten u kunnen helpen bij het bepalen van uw keuze.

Waarom zou u kiezen voor cremeren?

Tegenwoordig kiezen meer mensen voor cremeren dan voor begraven. Redenen daarvoor kunnen zijn:

  • De ceremonie kan naar uw wens worden vormgegeven en is niet religiegebonden.
  • Het afscheid vindt binnen plaats en wordt niet beïnvloed door het weer.
  • Crematoria hebben vaak goede ruimtes met optimale beeld- en geluidskwaliteit.
  • Een crematie is gemiddeld goedkoper dan een begrafenis.
  • Na een crematie betaalt u geen grafkosten, tenzij de urn wordt begraven.
  • U kunt zelf een asbestemming kiezen: bewaren, verstrooien of allebei.
  • Cremeren is een hygiënisch proces.

Asbestemming

De asbestemming moet volgens de wet plaatsvinden naar de (vermoedelijke) wens van uw dierbare. Als deze wens niet bekend is, beslist u hierover met de eventueel andere nabestaanden. Vier weken na de crematie mag u de as ophalen bij het crematorium. Steeds meer mensen kiezen er voor om de as thuis te bewaren in een mooie urn of een beetje as bij zich te te dragen in een persoonlijk sieraad. Onze uitvaartverzorgster kan u precies vertellen wat er wettelijk allemaal mogelijk is. Zo weet u bij eventueel uitstrooien dat u dit op de gekozen locatie in alle rust mag doen.

Waarom zou u kiezen voor begraven?

  • U heeft het gevoel nog altijd dichtbij uw dierbare te kunnen zijn.
  • Uw familie maakt al gebruik van een familiegraf.
  • U geeft de voorkeur aan een natuurlijk en geleidelijk afscheid.

Keuze graf

Op veel begraafplaatsen mag u zelf een plaatsje kiezen volgens de wens van uw overleden dierbare. Naast de huur van het graf krijgt u ook te maken met terugkerende onkosten voor gebruik en onderhoud. Deze kunnen variëren per gemeente. Wij kunnen u precies informeren over de kosten en mogelijkheden per begraafplaats.

Grafmonument

U kunt een graf persoonlijk maken door de plaatsing van een grafmonument. U bent daarbij wel gebonden aan de regels van de begraafplaats. Ook het aanbod in prijs, kwaliteit en garantievoorwaarden van grafmonumenten varieert enorm. Mocht u vragen hebben over de aanschaf en plaatsing van een grafmonument, dan adviseren wij u graag daarbij.

Contact


neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.